Diizocianátok – az ipari és professzionális felhasználókra vonatkozó korlátozások | Démos trade Kft
Árukészlet elrejtése Áruválaszték
Kapcsolatok
Diizocianátok – az ipari és professzionális felhasználókra vonatkozó korlátozások

Diizocianátok – az ipari és professzionális felhasználókra vonatkozó korlátozások

Diizocianátok – az ipari és professzionális felhasználókra vonatkozó korlátozások
2023 augusztusától egy uniós rendelet előírja, hogy a 0,1%-nál több diizocianátot tartalmazó termékek minden profi és ipari felhasználójának szakképzésen kell részt vennie. Termékválasztékunkban ez a Den Braven, a Henkel, a Jowat, a Perdix és a Rakol egyes poliuretán alapú termékeire vonatkozik.

Ki köteles részt venni az szakképzésen?

Az új rendelet előírja, hogy a diizocianátokat kezelő munkavállalóknak a diizocianátok felhasználásától függően kell részt venniük a szükséges szakképzésen. 2023. augusztus 24-től minden hivatásos felhasználónak el kell végeznie a szakképzést. Egy esetleges hatósági ellenőrzés esetén a munkáltatónak vagy az egyéni vállalkozónak igazolnia kell a képzés sikeres elvégzését, amelyet 5 évente meg kell ismételni.

Ezért ha olyan PU habokat, tömítőanyagokat, ragasztókat vagy bevonatokat alkalmaz, amelyek keverékének diizocianát-tartalma meghaladja a 0,1%-ot, kötelező részt vennie a képzésen. Ez a kötelezettség nem vonatkozik a háztartásban történő felhasználásra.

Hogy lehet részt venni a szakképzésen? 

A szakképzést elvégezheti egy kockázatmegelőzésben jártas személyen (a munkahelyi biztonsági és egészségvédelmi információs szakértőjén) keresztül vagy online itt. Ezen a linken a diizocianátokat tartalmazó vegyi keverékek használata szerint felosztott képzéseket talál. Az asztalos- és építőipari PU-ragasztókat vagy tömítőanyagokat alkalmazó munkavállalók számára a 048 Ragasztók és tömítőanyagok professzionális alkalmazása / kis kiszerelésű csomagolás környezeti hőmérsékleten alatt található. A környezeti hőmérsékleten, permetezés nélkül, magas hőmérsékleten (45 °C felett) és/vagy nagy sebességgel és/vagy permetezéssel történő ipari ragasztásra, illetve bármilyen más alkalmazásra vonatkozó képzés a 053 Ragasztók és tömítőanyagok ipari alkalmazása / 45°C feletti technológiai lépések, 100 m/min feletti permetezési vagy laminálási sebességek alatt található.

A fenti képzésekhez való hozzáféréshez regisztrálnia kell az oldalon. Ügyfeleink ingyenesen vehetik igénybe ezeket a képzéseket. A FEICA_21_N12, FEICA_21_G, FEICA_21_C20 FEICA_21_DCM12 kódok megadása után nem kell megfizetnie a képzésben végzettek után fizetendő 5 € belépési díjat.

A képzés tartalmát HSE szakértők dolgozták ki. Tekintse meg a Diizocianátok biztonságos használata című tájékoztatót a Safe use of Diisocyanates weboldalon. Ez a tájékoztató azonban nem helyettesíti a képzést.

Hogyan ismeri fel a diizocianátokat tartalmazó termékeket?

Az uniós rendelet szerint az információt közvetlenül a csomagoláson kell feltüntetni. Honlapunkon és portálunkon erről a mondatról ismerheti fel őket: "Ez a termék diizocianátokat tartalmaz. Ipari vagy szakmai felhasználás esetén 2023. augusztus 24-től megfelelő képzés szükséges.", vagy a termék biztonsági adatlapján.

Nem szeretne képzést végezni? Próbálja ki a diizocianátokat kisebb mennyiségben tartalmazó alternatíváinkat az élzárógépekhez: