Az Interzum trendjei - Fenntarthatóság | Minden a bútorgyártáshoz.
Árukészlet elrejtése Áruválaszték
Az Interzum trendjei - Fenntarthatóság

Az Interzum trendjei - Fenntarthatóság

Az Interzum trendjei - Fenntarthatóság
Nézzük meg a trendeket és víziókat amik formálják a jövő lakótereit, modern anyagok, kifinomult dizájn és exkluzív innovációk segítségével.

Arról, hogy milyen újdonságokat hoztak az Interzumra a legérdekesebb beszállítók, már írtunk.

De miről is volt szó az idei Interzumon?

Tekintsünk vissza az expóra, és nézzük meg azokat a trendeket és jövőképeket, amelyek modern anyagok, kiváló formatervezés és exkluzív innovációk felhasználásával alkotják a jövő életterét.

Három trendterület

 A bútorok és a lakások globális trendje három fő témára összpontosít, amelyekkel a jövőben foglalkoznak.

Az első terület a tudatos, fenntartható lakhatást célozza meg. A kisebb lakóterek megoldásai is a témák között szerepelnek, ahogy a bútorok és modellek megosztása, valamint a fenntartható gyártás, kihasználhatóság és újrahasznosíthatóság. Egy másik trend a lakótér individualizálása és a bútorok testreszabása. Ennek az altrendnek fő szempontjai a moduláris bútorkoncepciók, az egyénire szabott termékek érzékelői és a bútorok kiválasztási és gyártási folyamataival kapcsolatos új tapasztalatok. A harmadik altrend a digitalizálással foglalkozik a bútorok és a kiegészítők kontextusában. A robotok, érzékelők és az intelligens háztartási technológiák vezérelhetik és kibővíthetik a funkciókat a háztartásban.

 

Nézzük meg közelebbről a lakhatás fenntarthatóságának témáját, valamint, hogy a kiállítók miként birkóztak meg a kihívásokkal az idei Interzumon.

 A következő cikkben más, a mai világot mozgató témákkal folytatjuk – a digitalizálással és az individualizálással.

 

Környezettudatos, fenntartható lakhatás

A környezet és a korlátozott erőforrások iránti felelősség nagyon gyakori téma. A lakhatás kérdése sem kivétel így a téma fontossá vált az Interzumon.

Az ipar egyre újszerűbb anyagokat követel, amelyek könnyebbek, vékonyabbak, kompaktabbak, rugalmasabbak vagy ellenállóbbak. Ugyanakkor a kutatók a lehetséges határokat kiterjesztik, és olyan beépített funkciókkal és digitális tulajdonságokkal rendelkező anyagokat készítenek, amelyek néhány év alatt jelentősen megváltoztatják mindennapi életünket. A tervezők és építészek egyre inkább szembesülnek a fenyegető erőforráshiánnyal. Tisztában vannak a régi kézművesek elveszett technikáival és újra felfedezik a helyben elérhető növényeket vagy újrahasznosított anyagokat. Az olyan anyagáramlatok, amelyek eddig még nem voltak érdekesek az ipari tömegtermelés számára, ismét előtérbe kerülnek. Tisztában vagyunk azzal, hogy szükséges az anyagciklusok visszazárása és az anyagok és hulladékok hulladéklerakókon történő lerakási folyamatainak a korlátozása.

 

Természetes anyagok

A fogyasztók azt akarják, hogy otthonuk belsőépítészete a lehető legbiztonságosabb legyen, és sokan megkísérelik minimalizálni az ökológiai lábnyomot. Ezért sok kiállító az Interzumon kiemelt figyelmet fordított a környezetbarát anyagokra és bútortartozékokra.

Ezek közül az egyik a Chip [s] Board®. Bemutatta az innovatív és fenntartható anyagok új sorozatát, burgonyahulladék felhasználásával.

Burgonyahulladék anyag © Chip [s] Board®

 

Az Elise Esser narancssárga bőre bizonyítja, hogy a természet sok lehetőséget rejt magában. Lehetővé teszi, hogy a természet „természetes” legyen, és nem igényel kémiai adalékanyagokat. A narancssárga bőr teljesen természetes növényi összetevőkből készül, és könnyen komposztálható. © Elise Esser

Az osztrák Organoid gyártó szénából vagy mohából készült természetes felületeket mutatott be a standján. A természetes anyagokat ökológiai kötőanyaggal összekeverik, majd egy vékony 0,1 – 3 mm vastag rétegbe préselik. A kezeletlen felületnek köszönhetően a táblák autentikus élményt nyújtanak minden szemlélő számára.

100%-os fenntarthatóság, közel a természethez, ezek az Organoid © táblák.

Organoid © Organoid Technologies GmbH

A Swiss Krono famegmunkáló vállalat azon gyártók egyike, akik figyelembe veszik a környezet biztonságát és minimalizálják az ökológiai lábnyomot. Bemutatta a BE.YOND-ot, a világ első faforgácslapját, amely megfelel a legszigorúbb levegőminőségi követelményeknek. Biogeneratív ragasztók segítségével állítják elő, nincs káros hatással a beltéri levegő minőségére, és nem veszélyezteti a felhasználók biztonságát.

BE.YOND lap, SWISS KRONO

 „Tiny Spaces” avagy „Élet kis helyen”

Az élettér a világ zsúfolt városaiban egyre kisebb. Nagyon fontos kérdés, hogyan lehet kombinálni a kényelmi követelményeket egy kis lakóterülettel. Az Interzum számos vezető társaságát vonzotta, hogy részt vegyen a speciális „Tiny Spaces” projektben: Az Atim, Blum, Hettich, Häfele és a Pessotto bemutatták válaszukat a kis terekben való élet specifikus követelményeire. Arról, hogy a Hettich hogy küzdött meg a kihívással, egy előző bejegyzésben olvashatott.

A Blum vasalatmárka sem maradt le, és forgó színpadon mutatta be kis helyeken alkalmazható megoldásait: megmutatta például, hogyan lehet kihasználni a Space Towert a lakás előterében, illetve részletesen szemléltette a korábban ismert Space Stepet. Ez egy olyan megoldás, amely lehetővé teszi a tér kihasználását padlótól a plafonig. A Space Step zsámoly felhasználásával eléri a magas szekrényeket, és ezzel új tárhelyere tesz szert a talpazatban.

Blum Tiny Space

 

Ne hagyja ki az Interzum sorozat következő részét. A következő témákkal folytatjuk – A lakótér individualizálása és a bútorok testreszabása és Digitalizálás a bútorok és a kiegészítők kontextusában.